Kortvågs slutsteg med effekt- MOSFET transistorer.

Datum 1998 05 31

Jag har testat två effekt MOSFET:ar (IRF840LC) som slutstegstransistor i en vanlig push- pull koppling. Det verkar fungera utmärkt.
Normalt används dessa transistorer till switchade nätaggregat.
Dom är dessutom relativt billiga ca 40:- per styck, jämfört med sändartransistorer.

IRF840LC ska enligt databladet klara 8 Amper och 500 Volt vilket låter helt perfekt till slutsteg. Dessutom klarar den att switcha på ca 25 ns.

Jag byggde prototypen på en kylfläns som är 100*200 mm. För att isolera transistorerna från kylflänsen använde jag 1.5 mm tjocka aluminiumoxid-mellanlägg som finns att köpa hos ELFA.

Transformatorerna T1 och T2 lindades på vanliga ferritkärnor. T1 lindades på en blå Philips ferrit toroid typ RCC 10/6/4 ( 3F3 material).
T2 lindades på 2 st Amidon ferit beads typ FB-43-5621.

Med en matningsspänning på 48 Volt fick jag ut ca 90 Watt, med ca 55 Volt fick jag ut 160 Watt. Tyvärr har jag inget kraftigare spänningsaggregat för närvarande men jag kommer nog att bygga ett QRO nätagg snart så jag kan testa transistorerna fullt ut.

Om jag har räknat rätt borde 100 volt ge 500 Watt ut. Man överskrider då troligen maximal effektförlust för transistorerna. En mer lämplig uteffekt borde vara 300 Watt som man borde få ut vid ca 80 Volt.

Nu har jag provat med 72 Volt!, det gick ett tag med uteffekt på ca 320 Watt. sen small en av transistorerna.

Snabbt byte till två IRF740LC, en lite kraftigare transistor. Prov gav 400 Watt ut, gissa om konstlasten blir het. Verkningsgraden er minst 75%.

Driveffekten som behövs ligger på ca 3 - 6  Watt.

Fördelen med ett sånt här slutsteg är att det saknar fläkt och avstämning. Bandswitchningen kan göras med en omkopplare för lågpass filtren.
Skulle man smälla transistorerna blir man inte urfattig utan kan lugnt byta dom.

Jag har tänkt försöka bygga ett slutsteg som lämnar ca 1000 Watt uteffekt med liknande transistorer. Troligen får jag använda 2 eller 4 slutsteg och koppla ihop dom med nån typ av combiner. Jag har tänkt lägga ut resultaten här på webben så återkom senare om du är intresserad. Du är även välkommen med kommentarer och frågor, det är alltid intressant att höra vad andra tycker.

Verkningsgraden har jag mät upp till ca 65% i klass C ( eller det kanske mer liknar klass D). Man kan få betydligt bättre verkningsgrad om man använder klass E i stället för C.

Klass E slutsteg.
Det har varit en artikel i QST om ett slutsteg med IRFP450 som kunde ge ut 500 Watt med 90% verkningsgrad.
Nackdelarna med det slutsteget är att kopplingen är betydligt mer krävande är ett push-pull steg, man måste nyckla nätaggregatet, dessutom går det bara på ett band.
 


_

Har du funderat hur mycke egentligen en effekthöjning på tex 100 till 150 Watt eller till 1KW gör?
Eller har du tänkt byta antenn för att få några dB till och undrar vilken skillnad det egentligen blir?

Då har jag skrivit ett program för dig! 

Du kan hämta det gratis här och nu, Jag vill helst att du ger mig ett mail om vad du tycker!
Jag har ev. tänkt göra en undersökning om förhållandet mellan läsbarhet för CW och signalbrusförhållanden med hjälp av programmet.

Programmet fungerar så att man ställer in en effekt tex 100 och drar på "lagomt" mycke brus. Sen trycker man på RUN knappen och då genereras en cw sekvens med brus. Tanken är att man skall ställa in bruset så att man knappt kan läsa CW'n och sen öka effekten och höra vilken skillnad det blev.

 

Datorkrav:
  PC med ljudkort och Windows 95.
  Helst en Pentium för att filterberäkningarna är rätt tunga.

 Ladda hem programmet genom att clika här. (258 kbyte)
 

När Du har testat programmet ett tag sänd då ett e-mail till mig så jag får lite feedback om resultatet.
 e-mail till Torvald Lundberg SM2EZT


Besökare = 
Mer kommer senare.
73  Torvald / SM2EZT